Her lærer du noget – og du lærer at være nogen

Det handler om at lære – men det handler også om at være.
I undervisningen og i hele vores måde at være sammen på, arbejder vi meget med tillid til hinanden. Vi møder dig med faglige og menneskelige udfordringer. Uanset hvor du står rent fagligt, så er du noget.

Vi lærer sammen!

Vi vægter fagligt engamement højt – både i de boglige fag såvel som i de praktisk-kreative fag. Vi tror på, at lige meget om du vil på gymnasiet eller erhvervsuddannelse eller noget helt tredje, så bliver vi mennesker til noget, når vi lærer sammen.

Boglig, praktisk eller kreativ?

Vi ved, at du bedst lærer noget, når undervisningen er både fokuseret og varieret. Derfor er undervisningen på skolen en god blanding af teori og praksis.

Undervisningen her kan være niveaudelt, så du følger undervisningen på det niveau, hvor du lærer mest.

Skolens boglige fag er:

  • Dansk
  • Matematik
  • Engelsk
  • Kristendom
  • Tysk eller fransk (tilvalg i 9. og 10. klasse)
  • Fysik og kemi (fast i 9. klasse og som tilvalg i 10. klasse)
  • Biologi/Geografi (9. klasse)
  • Samfundsfag/historie (9. klasse)

(Vi fører ikke til prøver i tysk, fransk og fysik i 10. klasse)

Projek10

Som 10.-klasseselev kan du vælge vores Projek10-klasse. Undervisningen er bygget op omkring forskellige projekter, som fagene dansk, kristendom, matematik, engelsk og samfundsfag kobler sig op på i forskellig grad. I løbet af skoleåret vil der være anderledes prøveformer end dem, du er vant til.

Her skal du som elev være opmærksom på, at projekterne foregår som gruppearbejde, i skiftende grupperinger, og med løbende  fremlæggelser samt forskellige evalueringsformer. Der er lektier i denne klasse ligesom for resten af eleverne.

Vælg et linjefag der passer dig

Efter skolestart vælger du et linjefag, du gerne vil fordybe dig i. I januar skal du vælge et nyt linjefag.

Vi arbejder med linjefagene fem timer om ugen og nogle gange hele dage. Så det er her, du for alvor får mulighed for at dykke ned i det område, der har din interesse. Herunder kan du læse mere om vores forskellige linjefag.

Friluftsliv og natursport

Her tager vi ud i det fri. Vi bevæger os til lands og til vands og får stjernestunder rundt om bålet efter en dag med udfordringer og strabadser i den fantastiske natur på Midtsjælland.

Friluftsliv

Vi udfordrer os i det fri, i skoven, i åer og søer. Vi lærer kanosejlads med forskellige paddeltag og kæntrings- og redningsøvelser, ligesom vi tager svømmeprøve. Vi arbejder med klatring og tovbaner i de høje træer. Vi lærer at lave bål og gourmetmad over åben ild i al slags vejr. Vi overnatter i skoven, i bivuakker, i lavu eller under åben himmel. Vi øver os også i bueskydning og øksekast.

Natursport

Her arbejder vi med idræt både inden- og udendørs. Vi kombinerer sport og friluftsliv i alle dets afskygninger. Vi bruger naturen omkring os, skoven, fjorden, åer og søer eller idrætshallen. Vi spiller boldspil, sejler i kano og kajak – hvor vi tager svømmeprøve og laver redningsøvelser – skyder med riffel på skydebanen, løber orienteringsløb, laver mad på bål, står på langrendsski eller tager en tur med overnatning.

Idræt (uden så meget natur)

Kan du lide at få sved på panden og  at konkurrere?  Har du viljen til at træne for at forbedre dig? Vil du have det sjovt, samtidig med at du får brændt kalorier af og kommer i form? Så er idrætslinien noget for dig. Vi spiller forskellige typer af boldspil, hvor vi arbejder med det tekniske og taktiske. Derudover vil træningen altid indeholde opvarmning, styrke-, konditions- og koordinationstræning.

Musik og Teater

Linjefagene musik og teater er for dig, der har lyst til at få scenen som din hjemmebane. Måske er du musiker – eller drømmer om at blive det? Måske er du sanger eller har en drøm om at blive skuespiller? Her lærer du at stå i rampelyset – uden lampefeber.

Musik

På musiklinjen arbejder vi med det fede groove, når alle i et band har styr på deres instrument, deres rolle i musikken og leverer for publikum. Denne fantastiske oplevelse, hvor alle instrumenter smelter sammen til en musikalsk helhed, er et af hovedmålene for musiklinjen. Udover sammenspil indeholder undervisningen også projektarbejde med mindre besætninger, korsang, musiklytning, rytmelære og musikteori.

Teater

Her arbejder vi med at stå frem og bruge vores krop og stemme. Vi introduceres til teaterdiscipliner, hvor du blandt andet lærer at opbygge en karakter, levendegøre en tekst og kunsten at veksle mellem komik og alvor. Vi eksperimenterer med fysisk teater, mime, improvisation og teatersport. Vi laver både små optrin og større skuespil. Så er du den, der konstant lader sig tiltrække af de skrå brædder – eller har du en drøm om, at turde stå foran en masse mennesker? Så er teaterlinjen lige noget for dig.

Kreativitet og Håndværk

Lad din fantasi og kreativitet få frit spil. Her handler det om fingerfærdighed, teknisk snilde og om kloge hoveder og hænder.

Billedkunst

I Billedkunst fordyber vi os i mange forskellige teknikker, udtryk og stilarter. Vi arbejder med farvesprog og symboler og anvender forskellige materialer. Du kommer til at arbejde med noget, du kender i forvejen, ligesom du kommer til at arbejde med noget, du ikke har lært at mestre endnu.

Tekstil og Design

Vi arbejder med design og syning af forskellige former for beklædning. Vi laver også re-design af tøj/stof, hvor vi syr brugte ting om til nyt, så det bliver sjovt, anderledes og brugbart. Vi arbejder desuden med tilbehør som tasker, brocher, hårpynt og tørklæder. Endelig får du mulighed for at prøve kræfter med strikning, hækling, filtning og tryk på tekstiler og at eksperimentere med andre materialer som plastik, slikposer og læder.

Mad m.m.

Her snitter, koger, steger, blancherer, friterer, bager og rører vi. Vi laver bæredygtig, vegetarisk mad. Vi laver også eksotisk og traditionel mad. Vi lærer, hvor meget forskelligt vi kan bruge æg, kartofler og chokolade til. Vi laver romantiske middage og mad i naturen. Du er selv med til at komme med ideer til menuerne.

Håndværk

Vi lærer forskellige discipliner og teknikker indenfor håndværk. Vi laver ting til og på skolen, ligesom vi holder bygningerne ved lige. Vi lærer at bruge forskellige maskiner og materialer med respekt. Her gør vi os erfaringer, som vi kan bruge senere – både hvis vi vil uddanne os til håndværkere, eller hvis vi vil kunne det på hobbyniveau.

Landbrug

Her arbejder vi i skolens landbrug. Vi har 20 tønder land, en køkkenhave og en frugthave der skal passes, ligesom vi har forskellige dyr, som vi tager os godt af. Vi lærer at bruge værktøj og maskiner. Vi følger årstidernes gang og er tæt på naturen.

Udover dit linjefag skal du vælge forskellige udfordringsfag

I udfordringsfagene kan du prøve meget forskelligt af. Måske noget du aldrig har prøvet før.
Du kan blandt andet vælge mellem løb, dans, fodbold, guitar, kor, madklubben, landbrug, knivbyg, spring, filosofi, byg et anlæg, graffiti og meget mere.
Udfordringsfagene er kortere end linjefagene. Elever i 10. klasse kan vælge flere udfordringsfag, da 9. klasse har flere boglige fag.

Bliv verdensborger og få en rejseoplevelse for livet

Vil du bruge noget af dit år i 10. klasse til at arbejde med verdensborgerskab og globalt iværksætteri? Vil du forberede og deltage i en rejseoplevelse, hvor verden ikke kun er sort og hvid, men pludselig får en mangfoldighed af farver og nuancer? Vil du opleve, at du kan være med til at gøre en forskel?
Så er Verdensborger noget for dig.

Verdensborger er et fag, hvor formålet er at opnå viden om det land og den del af verden, vi skal besøge og møde jævnaldrende derfra. Derudover handler det om at blive introduceret til NGO-arbejde og selv deltage i det. Du får oplevelsen af, at man som ung kan være med til at gøre en forskel.

Vi skal desuden lære om kulturerne og de politiske forhold samt lære at formidle vores viden og oplevelser til andre.

Undervisningen vil være en kombination af følgende emner: kulturforståelse, rejseliv og -planlægning, globalt iværksætteri, samfundsforhold, religionsdialog, sprogkundskaber og kommunikation.

Faget er et projekt i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp og KFUM og KFUK i Betlehem.

I foråret rejser vi en uge til Palæstina, hvor vi skal:

  • deltage i kulturmøde og samvær med unge palæstinensere
  • besøge bl.a. Betlehem og Jerusalem med fokus på de tre store verdensreligioner samt besøge palæstinensiske og israelske organisationer, der arbejder for fred og sameksistens

I forbindelse med rejsen bliver der en egenbetaling.

Besøg vores Verdensborger Facebookside her

Anderledes dage og uger

I løbet af skoleåret sker der meget mere end det, der står på skoleskemaet. Du kommer blandt andet til at opleve:

  • teater og musikuge
  • friluftsture – med og uden overnatning
  • OSO for 10. klasse og projektopgave for 9. klasse
  • praktik
  • brobygning
  • fagdage
  • teater og foredrag
  • hele dage med dit linjefagshold

Der er også flere spændende aftenarrangementer på skolen. Nogle er kun for os selv, mens andre også er for forældre og skolens bagland.

To lejrskoler hvert år

Som elev på Midtsjælland Efterskole kommer du på lejrskole to gange om året.

Hver vinter tager vi på vinterlejrskole ved Kvitaavatn i Norge. Her har vi fokus på fællesskab og naturoplevelser. Vi står på langrend- og alpinski. Derudover har vi masser af hygge og sjov i sneen.

Hvert forår tager vi på minilejr. Holdene er ikke så store. Der er omkring 15 elever og et par lærere på hver tur. Deraf navnet minilejr. Der er forskellige ture at vælge imellem, f.eks. vandre- cykel- eller kanoture.